A FALUSI SZÉKELY ÉPÍTŐMŰVÉSZET,

ÉRTÉKMEGŐRZÉS ÉS MEGÚJULÁS

MMA LOGO.png

Esztány Győző - a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíj programja

2019-től a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíj Programjának részese vagyok.

Tervezői tevékenységem elsősorban az erdélyi és székely épített örökség megőrzéséhez köt, kutatási témáim: a népi ihletettségű - hagyományban gyökerező - megújuló természetes szépség, a székely falukép-védelem, a székely népi építészet és csűrjeink újrahasznosítása.

 

Jelenlegi témám a hagyományos székely falusi ház és gazdasági épület múltja, jelene és jövője.

Célom egy tervezési segédletként használható, mindenki számára értelmezhető művészi és műszaki koncepció megfogalmazása.

De nem maradnék meg csak az elméletnél: ezzel párhuzamosan szeretném konkrét gyakorlati példán keresztül bemutatni a fenti cél megvalósulását, egy valós igényre alapuló tervezési megbízás kapcsán. A gyakorlati megvalósulás lehetőségét konkrét épületeken keresztül a Csibész Alapítvány részére tervezendő Erdei Iskola táborhely kialakításának tervezési feladata ihlette. 

 

Egyik konkrét eredménye a munkámnak egy olyan összefoglaló tanulmány lenne, amely rögzítené a kutatási, tervezési és kivitelezési tapasztalatokat a fenti témában.

Emellett az épületek megépülésével olyan mintaértékű komplexum valósulhat meg, amely megépített formában is rögzíti a tanulmányban megfogalmazott esztétikai, műszaki és kivitelezhetőségi tapasztalatokat.

A három éves ösztöndíj munkatervének megfelelően, a folyamatosan készülő tanulmányi és kutatási eredmények ezen az oldalon folyamatosan publikálódnak majd.