A FALUSI SZÉKELY ÉPÍTŐMŰVÉSZET,

ÉRTÉKMEGŐRZÉS ÉS MEGÚJULÁS

MMA LOGO.png

Esztány Győző - a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíj programja

2019-től a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíj Programjának részese vagyok.

Tervezői tevékenységem elsősorban az erdélyi és székely épített örökség megőrzéséhez köt, kutatási témáim: a népi ihletettségű - hagyományban gyökerező - megújuló természetes szépség, a székely falukép-védelem, a székely népi építészet és csűrjeink újrahasznosítása.

 

Jelenlegi témám a hagyományos székely gazdasági épület múltja, jelene és jövője.

Célom egy tervezési segédletként használható, mindenki számára értelmezhető művészi és műszaki koncepció megfogalmazása.

De nem maradnék meg csak az elméletnél: ezzel párhuzamosan szeretném konkrét gyakorlati példán keresztül bemutatni a fenti cél megvalósulását, egy valós igényre alapuló tervezési megbízás kapcsán. A gyakorlati megvalósulás lehetőségét konkrét épületeken keresztül a Csibész Alapítvány részére tervezendő Erdei Iskola táborhely kialakításának tervezési feladata ihlette. 

 

Egyik konkrét eredménye a munkámnak egy olyan összefoglaló tanulmány lenne, amely rögzítené a kutatási, tervezési és kivitelezési tapasztalatokat a fenti témában.

Emellett az épületek megépülésével olyan mintaértékű komplexum valósulhat meg, amely megépített formában is rögzíti a tanulmányban megfogalmazott esztétikai, műszaki és kivitelezhetőségi tapasztalatokat.

A három éves ösztöndíj munkatervének megfelelően, a folyamatosan készülő tanulmányi és kutatási eredmények ezen az oldalon folyamatosan publikálódnak majd.