top of page

A FALUSI SZÉKELY ÉPÍTŐMŰVÉSZET,

ÉRTÉKMEGŐRZÉS ÉS MEGÚJULÁS

MMA LOGO.png

Esztány Győző - a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíj programja

2019-től 2022-ig a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíj Programjának részese voltam. Az ösztöndíj program eredményei ezen az oldalon publikusan elérhetőek.

Tervezői tevékenységem elsősorban az erdélyi és székely épített örökség megőrzéséhez köt, kutatási témáim: a népi ihletettségű - hagyományban gyökerező - megújuló természetes szépség, a székely falukép-védelem, a székely népi építészet és csűrjeink újrahasznosítása.

 

Az ösztöndíjprogram fő témája a hagyományos székely gazdasági épület múltja, jelene és jövője.

Célom volt egy tervezési segédletként használható, mindenki számára értelmezhető művészi és műszaki koncepció megfogalmazása. Az elméleti kutatással párhuzamosan konkrét gyakorlati példán keresztül is bemutatom a fenti cél megvalósulását, egy valós igényre alapuló tervezési megbízás kapcsán. A gyakorlati megvalósulás lehetőségét konkrét épületeken keresztül a Csibész Alapítvány részére tervezendő kászonjakabfalvi Erdei Iskola táborhely kialakításának tervezési feladata tette lehetővé. 

 

Az alábbiakban olyan tanulmányokat és terveket publikáltam, amelyek rögzítik a kutatási, tervezési és kivitelezési tapasztalatokat a fenti témában. Emellett az épületek megépülésével olyan mintaértékű komplexum valósulhat meg, amely megépített formában is rögzíti a tanulmányban megfogalmazott esztétikai, műszaki és kivitelezhetőségi tapasztalatokat.

A három éves ösztöndíj munkatervének megfelelően, a különböző tanulmányi és kutatási eredmények ezen az oldalon vannak publikálálva.

Hagyományos csűrök
Csur ujrahasznositas
Uj lakohazak
Erdei iskola
a csurok kornyezete
A szekely csur jovoje
bottom of page