top of page

SZÁLLODA, BORSZÉKFÜRDŐ

terv

A borszéki földszintes egykori postaépület átalakításával, emeletráépítéssel bíztak meg. A tervezési cél egy új szálloda kialakítása volt. A XIX. század végén és a XX. század elején virágzó fürdőváros épületei az akkori jellegzetes villaépítészeti stílusban épültek. Később a kommunista rendszer idején ezektől eltérő jellegű villák épültek, amelyek ezt az egységes összképet rontották. 1990-ben a szervezett szakszervezeti tömegturizmus megszűnt, az ingatlanok leértékelődtek és állapotuk leromlott.
Napjainkban pontszerű felújítások történnek.
A régi villák jellemzője a szép homlokzati famunka, a látszó faszerkezet, a terméskő burkolat használata, továbbá a tornyok és timpanonok előszeretett használata. Borszékfürdő sétálóutcájára tervezett szálloda építészeti arculata, tömegformálása erre a XX. század eleji villaépítészeti stílusra reflektál.
Sajnos a tervek kivitelezésére nem került sor. 2021-ben tulajdonosváltás után az épülettel újra foglalkoztunk, lásd itt: www.esztanystudio.com/irodaimunkagaleria/N%C3%89GYCSILLAGOS-VILLA%2C-BORSZ%C3%89KF%C3%9CRD%C5%90

bottom of page