top of page

FALUHÁZ, CSÍKMINDSZENT

terv és fényképgyűjtemény

Csíkmindszent egy olyan hagyományos székely község, ahol még megtalálható a hagyományos faluszerkezet, (a település tízes daraboltsága), a hagyományos telekbeosztás, anyaghasználat és formavilág. Az épület rendelkezik egy többfunkciós nagyteremmel és több kisebb kiszolgáló funkcióval.
A nagyterem alkalmas sportrendezvényekre, színházi előadásokra, koncertekre, falusi bálok ünnepek rendezvényeire, esküvőkre, és különböző hagyományőrző programokra. A kiszolgáló funkciók körbeveszik a nagytermet.
Az épület főbejárata a fogadóudvarból nyílik. A fogadóudvar amfiteátrumszerű kiképzése alkalmas szabadtéri rendezvényekre. A tervezés során fő szempont volt a helyi természetes és hagyományos anyaghasználat és formavilág, illetve a terep lejtésének a kihasználása úgy hogy az épület kisebb tömegűnek tűnjön a valóságosnál az utca felől nézve, így jobban illeszkedjen a faluképbe. 2012-ben az épület nagy része egy tűzvész áldozata lett. A faluközösség példás összefogásának is köszönhető, hogy a rá következő években az eredetinél magasabb minőségben épült újjá.

bottom of page