top of page
Gyozo Gulyas Laszlo kep 2018 marc crop.j

ESZTÁNY GYŐZŐ

okl. építészmérnök

Esztány Győző okleveles építészmérnök vagyok, az iroda vezető tervezője.

A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium matematika-fizika szakán végeztem középiskolai tanulmányaimat, 1996-ban a Kolozsvári Műszaki Egyetem építészmérnöki karán szereztem diplomát, majd 1997 - 1999 között elvégeztem a Kós Károly Egyesülés Vándoriskoláját. 

Az anyaországi és az erdélyi Országépítő Kós Károly Egyesülés mestereként fiatal székely és magyar építészek (vándoriskolások) gyakorlatvezetője vagyok.

Jelenleg a Csík LEADER Egyesület Építészeti Tanácsadó Testületének és a Gyulafehérvári Egyházművészeti Bizottságnak vagyok aktív tagja.

Tervezői tevékenységem elsősorban az erdélyi és székely épített örökség megőrzéséhez köt, kutatási témáim: a népi ihletettségű - hagyományba gyökerező - megújuló természetes szépség, a székely faluképvédelem, székely népi építészet, csűrjeink újrahasznosítása. Családi háztól a közepes méretű középületeken át a műemlékes munkákig (faluház, panzió, kápolna, templom, iskola, ovoda, közösségi- ház és otthon, műemlék felújítás és vár-rekonstrukció) terjed tervezői a munkásságom.

bottom of page