LAKÓHÁZ, WEAVERSVILLE, USA

fényképgyűjtemény

Az alábbi példa egy elhanyagolt csűr története, melyet sikeresen megmentettek egy tűzvésztől, majd lerombolás helyett, az átköltöztetés mellett döntöttek és lakóházzá alakították. Külseje elvesztette a csűrökre jellemző visszafogottságot, hatalmas ablakai miatt pedig, nem érzékeljük valódi nagyságát. Mindezek ellenére több jó megoldást is találunk rajta, kezdve a kéményekkel – melyek egyszerű szellőzők benyomását keltik. Ezentúl az „idegen” funkciókat mint konyha és fürdő – épületbővítményekben helyezték el, ezzel teljes szabadságot adva a csűr belső terének, melyben kényelmesen elfér a nappali, étkező és az előtér. A csűrkaput tolóajtóvá alakították, mely megkönnyíti ennek kezelését. A csűrkapu ebben az esetben is árnyékoló és védelmi funkciót egyaránt betölt. Itt is megfigyelhető, hogy a belső faváz mennyire térszervező erejű – falakra egyáltalán nincs is szükség. Fotó: Paul Rochelau