VENDÉGHÁZ ÉS KÖZÖSSÉGI CSŰR, CSÍKDELNE

terv és fényképgyűjtemény

A felújított csűr két új funkciót is magában foglal. A valamikori istálló helyén egy lakást, fölötte pedig vendégszobákat alakított ki a tulajdonos. Az épület másik fele - a csűrköze és odor helye - szakmai, kulturális és művészeti rendezvényeknek ad helyet nyaranta. A csűr ezen része érintetlen maradt, statikai és hőszigetelési beavatkozás nélkül. Az átalakításnál törekedtünk a csűr eredeti formáját megtartani, így az épület a meglévő helyi építészet szerves részeként élhet tovább. Kis nyílásokat használtunk, ami a csűr megjelenéséhez jól illeszkedik. Ugyanakkor fontosnak tartottuk a régi anyagok megőrzését is. Amit lehetett, megtartottunk, a szükséges, új nyílászárókat formájukban és színükben is a régiekhez igazítottuk.
A vendégszobák bevilágítását a deszkázott oromfalba rejtett ablakokkal oldottuk meg. A kibillentett tetősík alatti ablaksor szintén erre szolgál. A jobboldali színajtó helyére üveges teraszajtó került, mely bőséges természetes fényt biztosít a szobának.
Ezzel a munkánkkal 2018-ban elnyertük a nemzeti építésszemle különdíját! Fotók: Mihály László