CARITAS ÖTLETPÁLYÁZAT, I. VARIÁNS, GYÍMESFELSŐLOK

ötletterv

A pályázat kiírójának legfontosabb szempontja, hogy „a tervezett ápolási intézmény egyes lakóegységei rendeződjenek a lakóegységek közösségi terei köré a gondozás kisközösségi, otthonos jellegének a megtámogatására”. Ezt a "fészek jellegű" kialakítást követi az épületegyüttes telken való elhelyezkedése is: az épülettömegek egy belső udvar köré szerveződnek. Ez a belső, "közösségi" udvar közvetlen kapcsolatban van a lakóegységek közösségi tereivel. A telekhatárok mentén húzódó keskenyebb hátsó kertek a csendes elvonulás, veteményezés terei, melyek közvetlenül a lakószobákból elérhetők.
Az épülettömegek kialakításakor elsődleges szempont volt a gyimesi népi építészet léptékének megtartása: a főút felőli kisebb tömegek a hagyományos lakóházak, míg a hátsó telekhatárral párhuzamos lakóegységek tömegei a gyimesi csűrök arányait idézik. A két egységet egy alacsony, lapostetős tömeg köti össze, (ami akár zöldtetős is lehet).
A csűrszerű tömegben elhelyezett lakóegységek hálószobái két szinten helyezkednek el (földszint és tetőtér), közöttük a kapcsolatot a közösségi terek jelentik. A földszinti közösségi terekre látni a tetőtéri szobák galériás közlekedőiről. Ugyanígy vertikális kapcsolat van a személyzet számára biztosított terek és az intenzív ápolásra alkalmas lakóegység közösségi tere között.
A tervezéskor szempont volt a telek nem több, mint 40%-ának beépítése, ezért a telken meglévő épület elbontását javasoljuk, mivel az új épület koncentráltabb, jobb funkcionális kialakítást tesz lehetővé.